Överskott av tillgångar utmanar Analog Devices’ vinstutsikter inom halvledarindustrin

Analog Devices (ADI), en ledande chipstillverkare inom halvledarindustrin, förutspår en besviken räkenskaps- och vinstutsikt för första kvartalet på grund av det pågående överskottet av tillgångar. Denna prognos ligger under marknadens uppskattningar och har lett till en nedgång på 3,7% i företagets handel med föremarknadens aktier. Överskottet av tillgångar uppstår på grund av att inflationsdrabbade kunder är tveksamma att lägga nya order för chip, efter en nedgång i efterfrågan efter ett köphets orsakad av pandemin.

VD Vincent Roche erkänner utmaningarna som företaget står inför och säger: ”Vi förväntar oss att kundernas lagerlopp kommer att fortsätta under första halvan av året.” Denna försiktiga prognos drivs av det faktum att kunderna har avstått från att lägga nya order, vilket i sin tur har lett till ett överskott av tillgångar hos Analog Devices och andra halvledarföretag.

För de tre månaderna som slutar i januari räknar företaget med en omsättning på cirka 2,50 miljarder dollar, plus eller minus 100 miljoner dollar. Denna prognos ligger under analytikernas genomsnittliga uppskattningar på 2,68 miljarder dollar, enligt LSEG-data. Dessutom förväntas justerad vinst per aktie för första kvartalet vara cirka 1,70 dollar, plus eller minus 10 cent, vilket är lägre än analytikernas genomsnittliga uppskattningar på 1,90 dollar.

Bil- och telekomindustrin är starkt beroende av Analog Devices’ chip. Men på grund av återhållsamhet från biltillverkare och deras oro för en potentiell nedgång på marknaden för elbilar har företaget upplevt en nedgång i order. Bilförsäljningen, som normalt står för mer än en fjärdedel av Analog Devices’ totala intäkter, ökade endast med 14%, det långsammaste tempot på två år.

Trots dessa utmaningar lyckades Analog Devices slå uppskattningarna genom att rapportera en intäktsminskning på 16% till 2,72 miljarder dollar. Företagets industri-segment, som utgör hälften av deras intäkter, upplevde en nedgång på 20% på grund av svajande efterfrågan på deras fabriksautomatiseringsteknologi. Totalt sett tjänade företaget 2,01 dollar per aktie, vilket i stort sett var i linje med förväntningarna om man exkluderar vissa poster.

Denna besvikande utsikt och det överskott av tillgångar som råder inom halvledarindustrin belyser de komplexa utmaningar som chipstillverkare som Analog Devices står inför. Trots detta fortsätter företaget att fokusera på att hantera dessa svårigheter och anpassa sig till förändrade marknadsdynamik.