Förstå skillnaderna vid staking på en blockchain

När populariteten för Proof-of-Stake (PoS) mekanismer fortsätter att öka har det fångat reglerande organens uppmärksamhet. Centraliserade stakingprogram har särskilt granskats och reglerande beslut har fattats på grund av de risker det innebär för konsumenterna. Det är emellertid viktigt att skilja mellan dessa program och den tekniska processen att staka direkt till en blockchain-protokoll för att hitta rätt reglerande balans.

Här är några nyckelskillnader att notera:

1. Staking som nätverkssäkerhet:
Staking handlar inte primärt om att generera utdelning utan fungerar som en nätverkssäkerhetsfunktion. PoS-blockchains uppmuntrar en stor och distribuerad grupp av noder kallade ”Validerare” att aktivt producera block. Denna distribution ökar nätverkets motståndskraft och säkerställer kontinuerlig funktionalitet även om en nod slutar fungera eller komprometteras.

2. Direktkontroll och delegering:
I centraliserade stakingprogram kontrollerar programoperatörer användarnas privata nycklar och tokens. Å andra sidan ger staking direkt till en blockchain användarna möjlighet att behålla kontrollen över sina privata nycklar samtidigt som man stakar. Det sker ingen överföring av tokens till valideraren; istället erkänner nätverket att tokensen i användarens egen plånbok stakas. Användarna går med på att betala en liten procentuell del av belöningen till valideraren för att driva servern.

3. Utdelning av belöningar:
I centraliserade stakingprogram kontrollerar operatörer fördelningen av belöningar. Däremot, när man stakar direkt till ett protokoll, behåller delegeraren kontrollen över sina tokens och belöningarna distribueras automatiskt genom smarta kontrakt på blockchainsen. Olika blockchains erbjuder automatiska eller utlösta distributionsmekanismer som garanterar transparens och eliminerar tredjepartsstyrning.

4. Risker och screening:
Direkt staking elimineras risken i samband med deponerade eller sammankopplade tjänster, då validerare inte kan komma åt tokens i en delegerares plånbok. Istället ligger den främsta risken i ”screening”-händelser, där straff utdöms om en validerare bryter mot nätverksreglerna. Screening-händelser resulterar i att en del av de stakade tokensen automatiskt avlägsnas. Validerare har vanligtvis försäkringar för att täcka sådana händelser, men det är viktigt att verifiera prestation och försäkringstäckning.

Sammanfattningsvis är det viktigt för både regleringsorgan och användare att förstå skillnaderna mellan direkt staking och centraliserade program. Direkt staking främjar nätverkets motståndskraft, decentralisering och community-engagemang. Genom att delta i incitamentsmodellen på protokollnivå spelar tokensinnehavare en avgörande roll i att säkra nätverket och upprätthålla blockchain-teknologins decentraliseringsetos.

Vanliga frågor (FAQ)

F: Vad innebär staking på en blockchain?
A: Staking på en blockchain innebär att aktivt bidra till att säkra nätverket genom att behålla en viss mängd tokens och delta i konsensusprocessen.

F: Vad är skillnaden mellan direkt staking och centraliserade stakingprogram?
A: Direkt staking ger användare möjlighet att staka tokens direkt till blockchain-protokollet samtidigt som de behåller kontrollen över sina privata nycklar. Å andra sidan innebär centraliserade stakingprogram att tredjepartsoperatörer kontrollerar användarnas tokens och privata nycklar.

F: Hur fördelas belöningar vid direkt staking?
A: Belöningar vid direkt staking distribueras automatiskt genom blockchainens smarta kontrakt, vilket garanterar transparens och eliminerar behovet av tredjepartsoperatörer för att kontrollera fördelningen av belöningar.

F: Vilka risker är förknippade med direkt staking?
A: Den främsta risken vid direkt staking är ”screening”-händelser, där validerare bestraffas för att ha brutit mot nätverksregler. Detta kan resultera i att en del av de stakade tokensen automatiskt avlägsnas från delegerarens plånbok.

F: Varför är direkt staking viktigt för blockchain-nätverk?
A: Direkt staking främjar nätverkets motståndskraft, uppmuntrar decentralisering och bidrar till en mer engagerad protokollgemenskap. Det gör att tokensinnehavare aktivt kan delta i att säkra nätverket och bidrar till blockchain-teknologins decentraliseringsetos.